loading
Het nieuws wordt nu geupdate, dit kan even duren, er worden momenteel 14 websites gecontroleerd

Veel gestelde vragen

DagstroomWanneer u een dubbeltarief meter heeft, dan vinkt u deze aan, en vult u de standen in die op uw meter staan bij tarief 2.

Heeft u een enkeltarief meter, dus geen dag- en nachttarief, dan vinkt u alleen deze aan
NachtstroomWanneer u een dubbeltarief meter heeft, dan vinkt u deze aan, en vult u de standen in die op uw meter staan bij tarief 1.

Heeft u een enkeltarief meter, dus geen dag- en nachttarief, dan vinkt u deze niet aan
GasIndien u een gasmeter heeft kunt u deze meter gebruiken om de standen van de gasmeter op in te vullen
WaterIndien u een watermeter heeft kunt u deze meter gebruiken om de standen van de watermeter op in te vullen
Warm waterIndien u centraal verwarmt water gebruikt kunt u deze meter gebruiken om de standen in te vullen
StadsverwarmingIndien u stadsverwarming heeft, kunt u deze meter gebruiken om de standen van de stadsverwarming op in te vullen
Wind-energieIndien u wind-energie heeft, en daar een aparte meter tussen heeft zitten, kunt u deze meter gebruiken om de standen van de wind-energie op in te vullen
Zonne-energieDeze meters kunt aan aanvinken wanneer u een extra kWh meter heeft zitten tussen de omvormer/ inverter en de kWh meter van uw netaanbieder. U heeft de keuze uit drie extra meters voor het geval in meerderen installaties heeft en elke installatie appart bij houdt.

Heeft u geen extra meter zitten tussen de omvormer en de meterkast dan hoeft u deze niet aan te vinken. U kunt wel gebruik maken van de kWh meter in de omvormer, maar deze is over het algemeen afwijkend ten opzichte van een externe meter.
TerugleveringWanneer u een dubbeltarief meter heeft en teruglevert aan het net, dan vinkt u deze aan, en vult u de standen in die op uw meter staan teruglevering bij tarief 2.

Heeft u een enkeltarief meter, dus geen dag- en nachttarief, dan vinkt u alleen deze aan.

LET OP: Met deze meter wordt een meter bedoeld die van uw energieleverancier, en dus niet een meter dus u zelf bij uw zonnepanelen heeft hangen

Teruglevering dalWanneer u een dubbeltarief meter heeft en teruglevert aan het net, dan vinkt u deze ook aan, en vult u de standen in die op uw meter staan teruglevering bij tarief 1.

Heeft u een enkeltarief meter, dus geen dag- en nachttarief, dan vinkt u alleen deze niet aan
ExtraHier heeft u de optie andere standen bij te houden die niet vernoemt zijn. Denk bijvoorbeeld aan uw auto, of iets dergelijks
Let op, de meters die u aanvinkt moeten elke maand ingevuld worden. U kunt achteraf meters aan en uit zetten.
Ja, dat kan. Indien u zich heeft aangemeld, en klikt in het menu op meterstanden en dan op doorgeven, dan ziet u de optie "Ik houd zelf mijn meterstanden al een poosje bij." staan. Daar klikt u op, u geeft door op welke dag de meterstanden zijn ingevuld, u geeft aan hoeveel maanden u de meterstanden al bij houd, en u kunt al uw oude standen invullen.

Let op, dit kan alleen de eerste keer! Daarna kunt u ze alleen een voor een invullen
Nee, op dit moment kan dat niet.

De site was in 2008 een heel klein scriptje wat ik voor mezelf had gemaakt. Ik vulde elke maand mijn meterstanden in. Dit scriptje werd een website. Tijdens het bouwen van die website ben ik uitggegaan van mijn eigen situatie. Ik wist niet eens of anderen het zouden gaan gebruiken. Heel veel functies van de website zijn gebaseerd op maandelijks invullen en kunnen ook niet werken zonder dat er waardes worden geschat (wat nodig zou zijn als er wekelijks ingevuld zou worden). Ik hou van dingen die gebaseerd zijn op feiten en niet op schattingen..(iedereen z'n afwijkingen).

Heb wel eens overwogen om het mogelijk te maken om wekelijks invullen als optie toe te voegen.. Na uitpluizen van de stats kwam ik er achter dat een groot deel van de leden heeft al moeite om maandelijks de standen op de juiste dag in te vullen. Als mensen daar al moeite mee hebben, hoe moet dat dan als het wekelijks 'moet'?

Het komt wel eens in m'n hoofd langs om het mogelijk te maken, maar het aanpassen/ uitbreiden is zoveel werk. Niet het mogelijk maken van het toevoegen, maar alle grafieken etc moeten ook aangepast worden.

Daar komt bij dat het maar eens per jaar wordt gevraagd of het mogelijk is.. Naar schatting ben ik toch wel 2 of 3 weken 8 uur per dag bezig ben om dat werkend te krijgen. En dan zal je nooit alle functionaliteiten krijgen die er nu zijn.. Denk dat het bij de punt en lijn grafieken ophoudt. Zet de tijd af tegen de ene keer per jaar dat het gevraagd wordt. Ik zeg niet dat het er nooit van komt, maar niet op korte termijn in ieder geval
Wanneer u piek en dal/ dag en nacht tarief heeft op uw kWh meter, dan ziet u nooit het totaalplaatje. Daarom worden deze waardes samengevoegd tot 1 grafiek. Er is ook een combigrafiek voor het terugleveren (piek en dal) indien u heeft aangegeven dat in twee tarieven teruglevert. De laatste combigrafiek is de grafiek die (indien u meerdere pv-installaties heeft) de pv installaties zal combineren.

Deze grafieken wordt automatisch getoond indien wordt voldaan aan bovenstaande eisen.
U kunt bij het menu-item Wijzigen uw status op inactief zetten, en het formulier verzenden. Wanneer u een jaar uw meterstanden niet heeft ingevuld, dan wordt uw aanmelding automatisch gedeactiveerd. U krijgt vanzelf een mailtje wanneer uw account niet meer actief is.
Ten eerste, gefeliciteerd! Wanneer u verhuist kunt u uw status op "verhuisd" zetten. Dit doet u bij het menu-item Wijzigen. Waneer u uw aanmelding op verhuisd heeft gezet, kunt u nog wel gewoon inloggen op uw oude aanmelding om al uw grafieken etc gewoon te bekijken, maar u krijgt geen mails meer met de melding dat u uw meterstanden in moet vullen. Ook vallen er bepaalde menuonderdelen weg die geen nut meer hebben. Nadat u uw aanmelding op verhuisd heeft gezet kunt u een nieuw account aanmaken.
Wanneer uw meter wordt vervangen moet u, om ervoor te zorgen dat alles op de site goed verloopt, de waardes van de nieuwe en de oude meters invullen bij Nieuwe meter. Dit kunt u het beste doen op de dag van de meterwissel. (Dit is meteen ook een makkelijk hulpmiddel mocht er ooit gevraagd worden naar die gegevens) U vindt deze terug in het menu onder Meterstanden » Nieuwe meter. De website handeld alles verder af. Alles blijft verder werken zoals normaal. U kunt maximaal 1 x per 6 maanden een meterwissel doorgeven
Op dit moment gebeurt er nog niet zoveel. Het enige wat er momenteel wijzigt is de verdeling van de leveranciers. Ik heb al wel een idee om er in de toekomst wat mee te doen. Maar daar is nu nog geen sprake van
U krijgt deze grafiek te zien wanneer u bij uw meters heeft aangegeven dat u zonnepanelen heeft. Deze grafiek laat u zien wat uw gebruik was geweest als u geen zonnepanelen zou hebben gehad. Deze grafiek is vooral erg makkelijk voor mensen met zonnepanelen en een Ferraris teller (oude analoge kWh meter) omdat die meter terugdraait en dus niet echt bij te houden is hoeveel er gebruikt wordt
Alle energie is uit te drukken in Joule. Bijvoorbeeld één kWh is gelijk aan 3.6 GJ, één m³ gas komt overeen met ongeveer 35.17 GJ. Wanneer je dit weet, dan kun je alles bij elkaar op tellen. U kunt bij uw instellingen uit drie opties kiezen met betrekking tot de waardes.
De laatste twee mogelijkheden zijn alleen zichtbaar wanneer u zonnepanelen heeft
Wanneer u uw meterstanden al een poosje bijhoudt in Excel kan dit op dit moment nog niet geimporteerd worden omdat iedereen op een andere manier zijn meterstanden bijhoudt. Op dit moment is de enige optie om de meterstanden over te nemen. Indien u voor het eerst op deze site uw meterstanden invult kunt u kiezen voor Ik houd zelf mijn meterstanden al een poosje bij. U geeft de dag op waarop u altijd uw meterstanden opnam en in uw excel bestand invulde. Er wordt gevraagd hoelang u uw meterstanden al bij heeft gehouden en u kunt ze eenmalig allemaal tegelijk invullen. Graag zou ik wel het Excel bestand ontvangen zodat ik kan kijken of ik op de een of andere manier kan uitzoeken hoe de meterstanden in Excel worden bijgeghouden en ik iets kan maken waardoor ik de verschillende Excel bestanden kan herkennen zodat het in de toekomst wel mogelijk wordt. Graag verzoek ik u contact op te nemen met de webmaster via het contactformulier of mail naar info.

Update:Inmiddels is het wel mogelijk om oude standen te uploaden. Aangezien dit nog in een testfase zit ontvang ik graag het Excelbestand om vooraf op de testserver te kijken of het goed gaat en of er nog aanpassingen aan het script gedaan moeten/ kunnen worden.

Enkele voorwaarden waar het bestand aan moet voldoen: Wordt er niet voldaan aan deze vereisten dan zal het systeem de waardes niet goed herkennen. Er zijn bepaalde afwijkingen mogelijk, maar dit is de richtlijn
Het script van de jaargrafiek en de gewone lijngrafieken hebben veel overeenkomsten. Nieuwe ontwikkelingen worden gemaakt in de jaargrafiek omdat hier makkelijker fouten getoond kunnen worden. Wanneer de jaargrafiek een of twee maanden zonder fouten heeft gedraaid wordt de normale lijngrafiek aangepast. Dit is om tijd te besparen want als er een bug in zit, dan moet hij op twee plekken worden opgelost ipv één.
Ja, dat kan hier. In het keuzemenu staan alle maanden die u bent vergeten en dus nog in kunt vullen. Ook staat hier altijd de optie om een stand in te vullen van een maand vóór de eerst ingevulde maand.
Om rekening te houden met o.a. de hoeveelheid zonnestraling in huis, kunnen afhankelijk van het seizoen de graaddagen vermenigvuldigd worden met een weegfactor. Zo krijgen we de "gewogen graaddagen". De weegfactoren zijn:[Bron: Rekenen met graaddagen]
Het kan zijn dat u nachttarief en dagtarief per ongeluk verwisseld heeft. Of dat u een extra meter gebruikte, maar de meter is nu een standaard meter geworden omdat er meer gebruikers dezelfde extra meter hebben aangemaakt. Dan is het makkelijk om de standen van de bewuste meters te kunnen omwisselen zonder al te veel moeite.

Hier kunt u de standen van twee meters omwisselen. Let wel op: Alle standen van de bewuste meters woorden omgewisseld.
Ja, inmiddels kan dit. U moet alleen hier uw "metersoort" doorgeven, de meters waarvan u alleen een maandwaarde heeft, zet u op "maandwaarde". Het systeem begrijpt dan dat u meter niet doortelt maar dat u losse waardes invult.
Het advies is om dat niet te doen. Dit zorgt voor hele grote pieken in de grafiek(en), waardoor de rest van de normale waardes die wel maandelijks ingevuld worden bijna niet meer zichtbaar zijn. Zie voorbeeld niet maandelijks bijhouden
U kunt maar 1 keer per maand uw meterstanden doorgeven. Waneer u uw meterstanden alleen kunt wijzigen en dus niet toevoegen, dan heeft u meterstanden al toegevoegd, of het is nog niet de dag om de standen door te geven. Weet u niet meer op welke dag u uw meterstanden altijd doorgeeft? In het menu "Wijzig" => "Gegevens", daar staat onderaan "Invoerdag". Dat is de dag dat u maandelijks uw meterstanden invult
Het systeem gaat er van uit dat de datum die de gebruiker opgeeft, dat dat de datum van opname is. Het kan gebeuren dat u een aantal maanden niet uw standen heeft ingevuld. Bij de eerste volgende keer dat u uw standen in gaat vullen, kunt u de datum van opname kiezen vanaf het moment dat u het vergeten bent, tot en met de datum van 'vandaag'. Wanneer u daar de verkeerde datum selecteert, bv. 1 april in plaats van 1 mei, dan gaat het systeem er van uit dat de ingevulde meterstanden van 1 mei zijn. Het systeem ziet tijdens het aanmaken van de mails dat de standen van 1 april niet ingevuld zijn, en u krijgt dus een herinnering dat u uw meterstanden bent vergeten

Wat nu te doen?
Daar is wat voor gemaakt. In het menu-item Meterstanden, klikken op Vakantie.

Hier kun u de standen invullen op de dag dat u op vakantie gaat, en ook weer als u thuis komt. Het systeem rekent het verschil uit, kijkt hoeveel dagen ertussen zitten, berekend het gemiddelde dagelijkse gebruik uit en berekend dan wat de stand in theorie zou zijn op de dag dat er eigenlijk ingevuld zou moeten worden.

Geen behoefte om online ergens in te vullen dat je op vakantie bent? Prima, geen nood, noteer de standen (op de dag van vertrek en thuiskomst) dan zelf ergens, en vul ze achteraf in.
De pagina waar deze melding staat ('Nieuwe meter') is er alleen voor om door te geven dat er een meterwisseling heeft plaatsgevonden.

In het verleden gingen leden nadat hun meter vervangen was op deze pagina elke maand hun meterstanden invullen. Gezien het systeem er vanuit gaat dat hier alleen wordt doorgegeven wanneer er een nieuwe meter geplaatst is en wat de standen op het moment van de meterwissling waren, zorgde dat nogal voor problemen.

Om deze problemen te voorkomen, en het feit dat het niet vaak voorkomt dat u binnen een paar maanden weer een nieuwe meter krijgt, is het onmogelijk gemaakt om binnen een paar maanden weer een meterwisseling door te geven. Is de meter toch binnen deze maanden vervangen, graag contact via het contactformulier dan kan dit eenmalig uitgezet worden.

De meterstanden kunnen gewoon op dezelfde manier en op dezelfde pagina worden doorgegeven als dat u deed voor de meterwissling
Indien uw vraag er niet bij staat, of de uitleg niet begrijpt, kunt u contact opnemen via het contactformulier of mailen naar info@. Webmaster Dennis zal uw vraag beantwoorden. Het kan zijn dat de vraag nog niet gesteld is. Daarna zal de vraag en het antwoord op deze vraag hier bij gezet worden indien dit nodig wordt geacht

Laatste aanpassing: zaterdag 9 oktober 2021 om 15:46:28